Vad gör gymnastik för hälsan?

För att vi ska kunna hålla oss friska och hälsosamma är det avgörande med att vi håller igång kroppen med träning.Träningen ger oss en bättre fysik och även en bättre psykisk hälsa.

Men hur påverkar gymnastiken vår kropp och vilka hälsofördelar har den här typen av idrott?

Eftersom gymnastik är en idrott där man utför olika akrobatiska övningar använder man sig av många delar av kroppen och tränar olika saker. Man tränar till exempel stryka, uthållighet, rörlig het och koordination med den här typen av idrott. Det här idrotten bidrar till att den som tränar får en bättre kroppsuppfattning och kroppens flexibilitet blir också bättre.

Att upprätthålla en hälsosam kropp innebär inte bara att vi håller oss i form och får en bättre kroppsuppfattning utan det bidrar även till att förhindra många olika sjukdomar.

Gymnastiken hjälper till att minimera risken för cancer, fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och bidrar även till ett bättre blodtryck och en bättre blodcirkulation. Detta bidrar också till ett friskare hjärta, lungor, muskler, leder och ben.

För att minska risken för muskelskador och ledskador är flexibilitet viktigt för kroppen, vilket är något man tränar väldigt mycket med hjälp av gymnastik.

Den här typen av träning hjälper även till att förebygga benskörhet som kan dyka upp senare i livet då övningarna som utförs ökar bentätheten i kroppen.

Utöver allt detta blir gymnaster även väldigt uthålliga och starka av alla övningar som utförs. Styrketräning överlag är något som förbättrar vår muskelstyrka samt att det ökar vår uthållighet och detta bidrar till att vi orkar mer.

Eftersom styrketräning inom gymnastik handlar mycket om att träna och stärka upp leder, ryggen och knän, förebygger det även skador av rygg och leder.

Träning och motion är också avgörande för friska lungor som är uthålliga och genom att vi tränar och blir mer vältränade, förbättrar vi även lungornas funktion och kapacitet. Detta bidrar till en mycket bättre syresättning i kroppen.

Även hjärtat blir på så sätt mycket starkare och orkar att pumpa ut mer blod för varje hjärtslag som slår.

Men gymnastik stärker inte bara kroppen utan även sinne och hjärna. Eftersom denna träningsform består mycket av balans och koordinationsträning så förbättrar det även våra sinnen och vi blir också mer stabila. Även hjärnan får en chans att arbeta här vilket gör att vi mår bättre i vår psykiska hälsa och hjälper oss även med att kunna koncentrera oss bättre och snabbare kunna ta beslut. Denna träning bidrar också till att man blir gladare och piggare.

Gymnastik ger en allsidig träning som förbättrar det mesta i vår kropp. Men kom också ihåg att äta rätt, kosten också är avgörande för en frisk, stark, uthållig och hälsosam kropp.