Olika mästerskap

Många drömmer om en professionell karriär inom gymnastik. Vissa nöjer sig med att köra små tävlingar medans andra drömmer stort.

Det finns flera typer av mästerskap och tävlingar att välja mellan och blir man riktigt duktig kan man komma väldigt långt. Men vad är skillnaden mellan alla dessa mästerskap och vilka tävlingsdiscipliner ingår?

Svenska mästerskapet (SM):

SM är ett av de större tävlingarna är hemma i Sverige, där man tävlar om titeln för det svenska mästerskapet.

Inom SM kan man tävla inom följande tävlingsdiscipliner: truppgymnastik, kvinnlig artistisk gymnastik, manlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trampolin, DMT, hopprep, tricking och aerobics gymnastics.

Nordiska mästerskapet (NM):

Ett steg över det svenska mästerskapet hittar vi det Nordiska mästerskapet (NM). Här tävlar hela norden för titeln som nordiska mästare.

Detta är ett större evenemang än det svenska mästerskapet, här ingår alla våra grannländer: Norge, Finland och Danmark.

Inom det nordiska mästerskapet kan man tävla bland följande discipliner: truppgymnastik, kvinnlig artistisk gymnastik, manlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik, trampolin och DMT, hopprep och aerobic gymnastics.

<p>Europeiska mästerskapet (EM):

Ett ännu större mästerskap än SM och NM är det Europeiska mästerskapet. Detta är ett väldigt stort mästerskap då det är alla europeiska länder som tävlar om samma titel.

Det är ett stort evenemang som drar till sig mycket uppmärksamhet och har en stor betydelse inom idrotten, vare sig det är gymnastik man tävlar inom eller en annan sport.

Världs mästerskapet (VM):

Världs mästerskapet är det största mästerskapen man kan vinna, denna titel betyder väldigt mycket för alla idrottare runtom i världen. Här möts alla länder och tävlar om att visa sig bäst i världen inom den idrott de tävlar i.

Olympiska mästerskapet (OS):

Det finns ytterligare ett mästerskap som är bland det viktigaste i välden och det är Olympiska mästerskapen. Att vinna detta mästerskap är riktgt betydelsefullt och även inom gymnastiken kan man tävla i detta mästerskap. Men inom gymnasisten i OS är det bara fyra discipliner tillskillnad från de andra mästerskapen. Här gäller endast: kvinnlig artistisk gymnastik, manliga artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik samt individuell trampolin.