Trampolinhoppning

Trampolin blev en officiell OS-gren inom gymnastik inför OS i Sydney år 2000. Men man behöver inte vara OS-gymnast för att ägna sig åt trampolinhoppning. Sedan mitten av 2010-talet finns ett antal trampolinparker över hela Sverige. En trampolinpark består av en stor, luftig anläggning med högt i tak och stora ytor täckta av olika sorters studsmattor och ibland även parkourbanor. Här kan alla åldrar ha roligt tillsammans.

Fysisk form och hoppning

En grundregel i alla trampolinparker är att man inte ska försöka sig på mer än vad man vet att man klarar av själv. Det finns kurser för den som vill lära sig mer, men då under säkra former och med koll på respektive individs kunskaper.

För den mesta hoppningen krävs en någotsånär frisk kropp och ska man ägna sig åt parkour krävs även bra syn och reaktionsförmåga. Vill man komma i hoppform kan man dels träna upp kroppen fysiskt genom vardagsmotion och styrketräning, men dels även ta kosttillskott. Olika typer av kosttillskott bidrar till olika förmågor. Bra syn får man genom att få i sig A-vitamin som även är bra för hud och slemhinnor. Ett starkt skelett är också bra, så att kombinera A-vitamin med D-vitamin och kalcium ger en kropp redo för hoppning.

Volter, dodgeball eller hinder?

Några aktiviteter som brukar finnas i trampolinparker är studsmattor för volter. Det finns både studsmattor med en skumgummigrop framför där man kan landa nästan hur som helst utan att slå sig. Här kan man träna på volter och skruvar innan man fortsätter till trampoliner för riktigt proffsiga höga hopp. Den som gillar bollsport kan köra dodgeball, ungefär som spökboll, med mjuka bollar mot andra spelare på studsmatta. Slutligen brukar det finnas studsmattelandskap med roliga hinder att hoppa över eller hoppa upp på. Vill man avancera ännu mer testar man linbana, hopp mellan olika formationer eller klättring i en spännande parkourbana som kombinerar balans, styrka och hopp på ett fantastiskt roligt sätt.