Att tävla inom kvinnlig artistisk gymnastik

Många gillar att träna gymnastik som en hobby men andra gör detta för att det har ett mål och vill kunna tävla och träna gymnastik på en elitnivå.

För de som vill tävla finns det i Sverige två tävlingssystem, Svenska stegserierna och Svenska pokalenserierna. Dessa tävlingssystem är de system som gäller för kvinnliga artistiska gymnaster.

Svenska stegserierna:

Det här är det tävlingssystem som används inom kvinnlig artistisk gymnastik i Sverige. Stegserierna består av 10 olika steg och nivåer. Övningarna bygger på varandra och går från grundläggande upp till svårare övningar. Den här typen av tävlingssystem vänder sig till alla kvinnliga gymnaster som tävlar inom artistisk gymnastik och gäller även alla åldrar.

Inom denna tävlingssystem är det kunskap som avgör vilket steg gymnasten ska tävla på och inte ålder. Grundtanken är att gymnasten ska behärska övningen på all alla fyra redskapen innan den går vidare till nästa steg.

Svenska pokalenserierna:

Detta är förbundet som arrangerar tävlingarna Vårpokalen och Höstpolen på riksplanet.

Den lägsta åldern för att få vara med och tävla inom den Svenska polakenserien är 13 år, från det året man fyller 13 år.

Men regioner och föreningarna kan också välja att arrangera tävlingar enligt Rikspokalen, de får då välja vilken lägsta ålder man anser vara lämplig. Däremot rekommenderar förbunden att man ska vara minst 11år.

För att få vara med och tävla inom Pokalenserierna önskas det att man först har tävlat på Svenska stegserierna fram till Sexan (steg/nivå) innan.

Domare

För att få vara domare på Svenska stegserien och Svenska pokalenserien krävs det att domarna har en giltig domarlicens. Denna licens uppnås genom domarutbildningar som tillhandahålls av regionerna.

Det är även varje förening med anmälda gymnasters ansvar att namnge domare med rätt utbildning och licens.